Els porcs, cocteleres virals

El virus de la grip continua sent una de les majors amenaces per a la salut humana, involucrant un ampli rang d’espècies animals i on el porc juga un paper important.

Hi ha qui ha anomenat als porcs “cocteleres virals” ja que es poden infectar amb diferents virus de grip humans, aviaris i/o porcins. Com a resultat d’aquestes infeccions combinades es poden generar nous i perillosos virus circulants per a la salut humana. Després de la pandèmia de grip del 2009, l’origen de la qual era un virus provinent del porc, les investigacions més recents han intentat millorar el coneixement de la infecció causada pel virus de la grip porcí. Aquesta tendència es deu probablement al fet que els porcs domèstics s’assemblen als humans tant en la seva fisiologia com en la seva anatomia i representen un excel·lent model animal per estudiar diverses malalties infeccioses humanes.

Encara que el porc jugui un important paper en la difusió de la grip, es desconeixen molts aspectes de la resposta immunitària o defenses davant el virus de la grip que té aquest animal. Per aquest motiu, l’objectiu d’aquesta revisió és centrar-se en els estudis fets amb cèl·lules porcines i el virus de la grip així com en la resposta immune dels porcs enfront dels virus, tant humans, com aviaris i porcins. L’augment de l’acceptació del porc com un bon model experimental per als estudis científics podria estimular el desenvolupament de noves eines per estudiar-lo amb més profunditat i així augmentar el seu ús en la comunitat científica.

Investigadores del CReSA han publicat recentment una complerta revisió a la revista Molecular Immunology sobre el tema: Review: Influenza virus in pigs.
Foto Wikimedia commons.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post: