Enric Vidal participa en la trobada entre científics i famílies afectades per les malalties priòniques

El passat 16 de novembre el veterinari i investigador de l’IRTA-CReSA especialitzat en malalties priòniques Enric Vidal va assistir a la IV Reunió de famílies afectades per malalties priòniques, organitzada per l’Associació Espanyola CJD (Creutzfeldt-Jakob Disease).

Vidal, que manté una col·laboració científica amb el president de l’Associació Joaquin Castilla investigador del CICbioGUNE, va oferir una xerrada sobre la caquèxia crònica dels cèrvids o chronic wasting disease (CWD). Es tracta de la malaltia priònica més contagiosa que es coneix, ja que es pot transmetre a través de quasi tots els fluids corporals dels animals com cérvols, uapitís i rens. Els animals afectats presenten signes clínics com pèrdua de pes, canvis de comportament, tremolors, i excés de salivació. En alguns països ja els mal-anomenen els cérvols zombies. Actualment, a l’IRTA-CReSA es desenvolupa una línia de recerca on s’està estudiant si aquesta malaltia pot suposar un perill per als humans, gràcies a un projecte concedit per la Fundació la Marató de TV3 en l’edició de malalties infeccioses. De moment no hi ha evidència de que aquesta malaltia pugui afectar a les persones.

Enric Vidal durant la seva xerrada.

Enric Vidal durant la seva xerrada.

Durant l’esdeveniment es van realitzar ponències sobre aspectes de la relació entre neuròlegs i pacients, actualització de les  activitats a de l’associació per recaptar fons per la recerca, avenços en el diagnòstic i en la recerca de tractaments, estudis genètics i els aspectes sociològics de la malaltia. Finalment es van presentar els resultats de recerca aconseguits amb les ajudes que proporciona l’associació.

Durant la trobada les famílies van poder fer preguntes als científics.

Durant la trobada les famílies van poder fer preguntes als científics.

La reunió també va comptar amb un espai de conversa entre científics i familiars per promoure el diàleg i donar l’oportunitat als afectats per fer preguntes als investigadors de manera propera i directa. Vidal descriu aquesta trobada com “un intens bany de realitat. Parlar amb els familiars et posa en perspectiva i et recorda la importància de la feina que es fa al laboratori i, sobretot, l’objectiu final que és poder trobar un tractament per aquestes malalties”.

L’Associació CJD es va crear l’any 2013 amb l’objectiu d’unir i donar suport a famílies afectades per les malalties priòniques o Encefalopaties Espongiformes Transmissibles (EETs) i promoure la recerca en aquest àmbit.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Comunicació Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA). Programa Sanitat Animal IRTA. marina.torres@irta.cat