L’IRTA i CIBERNED signen un conveni per investigar les malalties priòniques
El programa de Sanitat Animal de l’IRTA i el Centre de Recerca en Xarxa de Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED) de l’Institut de Salut Carlos III treballaran conjuntament per intercanviar coneixement i noves tècniques per estudiar les malalties priòniques. Es potenciarà l’ús del laboratori PRIOCAT ubicat al Centre de Recerca en Sanitat Animal IRTA-CReSA com a laboratori únic i referent d’investigació de les malalties priòniques animals a Catalunya.
Les malalties priòniques o encefalopaties espongiformes transmissibles (EET) són un tipus de malalties neurodegeneratives que afecten tant animals com persones. L’interès per estudiar aquestes malalties ha anat creixent pel seu elevat impacte en la salut pública i la possible transmissió a les persones a través del consum d’aliments contaminats amb prions, com va passar amb el cas de les “vaques boges”. Els experiments amb aquests agents infecciosos, pels quals no es coneix tractament ni vacunes, només es poden realitzar en instal·lacions d’alt nivell de bioseguretat, com és el cas del laboratori PRIOCAT ubicat al centre IRTA-CReSA.
Mitjançant aquest conveni de col·laboració, el grup d’investigació del Centre de Recerca en Xarxa de Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED), liderat pel Dr. Isidre Ferrer, utilitzarà les instal·lacions del laboratori PRIOCAT per seguir treballant en la seva línia de malalties priòniques. La relació entre aquest grup i la línia de malalties priòniques del programa de Sanitat Animal de l’IRTA, desenvolupada pel Dr. Enric Vidal en col·laboració amb el Dr. Martí Pumarola de la Universitat Autònoma de Barcelona, ja fa anys que està en marxa, tal com demostra la seva participació conjunta en diversos projectes interregionals dedicats a les malalties priòniques com RedPRION. Amb aquest nou conveni, es potenciarà l’intercanvi de coneixement, materials i de noves tècniques per millorar l’estudi d’aquestes malalties.
PRIOCAT és l’únic laboratori de Catalunya que treballa amb malalties priòniques animals
Des de l’any 2001, les instal·lacions del Centre de Recerca en Sanitat Animal IRTA-CReSA compten amb el laboratori PRIOCAT apte per treballar amb aquests agents infecciosos amb risc de transmissió als humans. Una de les principals tasques de PRIOCAT és el diagnòstic de les malalties priòniques o encefalopaties espongiformes transmissibles (EETs) en remugants per encàrrec del Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. A més, compta amb un projecte del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat per estudiar la relació entre l’scrapie, una malaltia fatal i degenerativa que afecta el sistema nerviós d’ovelles i cabres, amb els casos esporàdics de malaltia de Creutzfeldt-Jackob en humans.
El laboratori PRIOCAT es troba a la Unitat de Biocontenció de nivell 3 del centre IRTA-CReSA. Aquestes instal·lacions constitueixen la Red de Laboratorios de Alta Seguridad Biológica (RLASB), juntament amb les instal·lacions del Centro de Investigación en Sanidad Animal INIA-CISA. Es tracta d’una infraestructura única en bioseguretat, distribuïda en dos nodes, que forma part de la xarxa d’Infraestructures Científiques i Tecnològiques Singulars d’Espanya (ICTS).
La Fundació la Marató de TV3 finança una de les línies d’estudi dels prions
El conveni entre l’IRTA i CIBERNED ja ha donat els seus primers fruits. En l’edició de 2017 de la Fundació la Marató de TV3 dedicada a les malalties infeccioses, es va concedir un projecte dotat amb 400.000€ per avaluar el risc dels prions atípics i emergents per a la salut pública, el qual es posarà en marxa aquest any 2019. El projecte se centrarà en realitzar bioassaigs en models de ratolí transgènic i estudiar els biomarcadors en fluids biològics, sang i líquid cefaloraquidi. Aquests experiments serviran per estudiar les malalties priòniques com l’scrapie atípic o la malaltia caquectizant crònica en cèrvids (cérvols, daines i cabirols). Aquest projecte finançat per la Fundació la Marató de TV3 està coordinat per Franc Llorens, investigador del grup de CIBERNED -que coordina Isidre Ferrer– i investigador adscrit a l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’investigador Enric Vidal del programa de Sanitat Animal de l’IRTA i Juan Carlos Espinosa, investigador del Centro de Investigación en Sanidad Animal (CISA-INIA).