L’IRTA-CReSA a l’ESVV-EPIZONE, Viena 2018

Els passats dies 27, 28, 29 i 30 d’agost va tenir lloc un important esdeveniment internacional que va reunir científics d’arreu del món al “cor d’Europa”, Viena. L’ocasió va acollir l’11è Congrés Internacional de Virologia Veterinària (ESVV) i la 12ena edició del Meeting EPIZONE en un mateix punt, la prestigiosa Universitat de Medicina Veterinària. L’ESVV-EPIZONE 2018 va permetre a participants de diferents centres d’investigació, organitzacions reguladores internacionals i socis col·laboradors externs conèixer l’estat de l’art de la virologia veterinària i els seus avenços.

El programa científic va comptar amb ponències de grans científics reconeguts internacionalment, incloent també una considerable participació del personal de l’IRTA-CReSA, amb sessions dedicades a temàtiques variades: (i) Virus emergents, zoonòtics i transmesos per vectors, amb ponències dedicades a malalties de gran preocupació mundial, com ara la febre del Nil Occidental, Hepatitis E, Virus de la ràbia, virus de la Pesta Porcina Africana (vPPA), o el virus del Síndrome Respiratòri de l’Orient Mitjà (MERS-CoV), (ii) patogènia i evolució de virus que afecten greument el bestiar, (iii) immunitat viral; avanços en vacunologia i antivirals, on es van tractar virus tals com vPPA o el virus de la Pesta Porcina Clàssica (vPPC), (iv) avanços en diagnòstic viral, els quals comptaven amb l’aplicació de la tecnologia més puntera que s’ha llençat al mercat científic, entre altres sessions destinades a (v) infeccions víriques porcines, (vi) equines , de (vii) carnívors , de (viii) remugants , (ix)d’aus  i (x) de rosegadors, de lagomorfs, de peixos i d’abelles .

Aquest afer va comptar amb la participació d’una investigadora, tècnics i estudiants de doctorat de l’IRTA-CReSA, entre els quals en destaquen 4 ponències detallant els últims estudis punters que la institució ha realitzat. La Dra. Lilliane Ganges, líder del grup d’investigació sobre la pesta porcina clàssica, va presentar un estudi que demostra la circulació actual de formes persistents del vPPC, que no responen a la vacunació, en condicions de situació endèmica al camp. Dins el mateix grup d’investigació del vPPC, el José Alejandro Bohórquez va presentar el seu treball sobre una possible implicació de les cèl·lules del sistema immunitari (amb característiques immunosupressores) en la patogènia d’una forma persistent del vPPC. En Jordi Rodon i en Te Nigeer van realitzar dues conferències sobre els avanços més recents que l’IRTA-CReSA ha realitzat en l’investigació del MERS-CoV: l’estudi de l’eficàcia d’una vacuna contra el MERS-CoV utilitzant llames en un escenari de transmissió del virus per contacte directe i l’estudi de la infecció primerenca de MERS-CoV en alpaques (patogènesi; tropisme del virus i resposta immunitària innata), respectivament.

A més, l’IRTA-CReSA va contribuir a la cita amb 3 pòsters explicant les últimes investigacions explorades en MERS-CoV, virus de la grip porcina i vPPA. El mateix Te Nigeer va presentar un pòster sobre la co-localització del MERS-CoV i el seu receptor cel·lular descrit en el tracte respiratori i teixits limfàtics de porcs i llames. La Marta Sisteré, del grup d’investigació del virus de la grip, va exposar un estudi on es va testar una vacuna conformada per pèptids conservats de l’hemaglutinina en combinació d’un adjuvant de la resposta innata, la flagel·lina, en porcs seronegatius (desafiats contra pH1N1) i en porcs portadors d’anticossos maternals (desafiats contra H3N2). Finalment, l’Elisabet López va exhibir un pòster sobre un estudi que ha realitzat recentment el grup d’investigació del vPPA de l’IRTA-CReSA. L’obra exposa que porcs vacunats amb un virus de la PPA viu i atenuat (BA71ΔCD2) i que posteriorment han sobreviscut a una infecció de la soca homòloga del vPPA (BA71), són capaços de sobreviure a un desafiament amb dosi letal de la soca Kenya06 del vPPA. En canvi, si els porcs s’han vacunat i re-immunitzat amb dues dosis de BA71ΔCD2, no són capaços de sobreviure a la infecció letal de la soca Kenya06. Aquest gran treball, d’entre centenars de pòsters exposats, va aconseguir el premi al millor pòster de la 12ena edició del Meeting EPIZONE. Els autors exposen que aquest estudi aporta nous coneixements per entendre els mecanismes de protecció front el vPPA i així, intentar aconseguir el disseny d’una vacuna que protegeixi contra les diferents soques d’aquest virus agressiu, que recentment s’ha introduït a l’Europa occidental.

Per a més informació sobre l’ESVV-EPIZONE 2018 podeu consultar el següent enllaç o contactar amb els participants de l’IRTA-CReSA.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Jordi Rodon, PhD Student at the Zoonotic Coronaviruses Research group, at IRTA-CReSA