L’IRTA participa en 2 dels 19 projectes finançats pel Departament de Salut per combatre la COVID-19
La convocatòria d’urgència de Salut ha seleccionat dues propostes liderades per IrsiCaixa, una sobre «Teràpies» i l’altra de «Vacunes i prevenció», que formen part del treball del consorci format per l’IRTA, l’IrsiCaixa, el BSC i l’empresa Grifols.
En el context de la crisi per la COVID-19, el Departament de Salut, mitjançant la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS) i amb la col·laboració de Biocat, va llançar una convocatòria d’urgència dirigida als centres de recerca compromesos amb l’aliança IRISCAT (Instituts de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya). La convocatòria finançarà amb 4 milions d’euros un total de 19 projectes de recerca i innovació per a la prevenció i tractament de la COVID-19, dels quals dos formen part de la recerca que està duent a terme el consorci format per l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC), amb el suport de l’empresa Grifols.
En la línia de propostes sobre «Teràpies», el projecte liderat per l’investigador de l’IrsiCaixa Julià Blanco ha estat seleccionat amb l’objectiu d’impedir l’entrada del SARS-CoV-2 a les cèl·lules humanes, emprant una estratègia que bloqueja una proteïna viral clau en la infecció: la proteïna S. El segon projecte concedit és en la línia de «Vacunes i prevenció», liderat per l’investigador Jorge Carrillo, també de l’IrsiCaixa, amb un projecte per desenvolupar una nova vacuna per al SARS-CoV-2, basada en la proteïna S de la membrana del virus.
L’equip de recerca en coronavirus de l’IRTA-CReSA, coliderat per la investigadora Júlia Vergara-Alert i per l’investigador Joaquim Segalés, catedràtic de la Facultat de Veterinària de la UAB, s’encarrega d’aïllar el virus directament de mostres de pacients positius a COVID-19 i de posar a punt un seguit de tècniques de laboratori per poder treballar a nivelli in vitro. D’altra banda, estan desenvolupant models animals per poder treballar amb el virus in vivo i avaluar si els productes desenvolupats pel consorci són eficaços per tractar la COVID-19, en el cas dels antivírics i anticossos, o bé si són eficaços per prevenir la malaltia, en el cas de la vacuna.
En total, a la convocatòria van presentar-s’hi 42 propostes, que han estat avaluades pel Departament de Salut i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), amb el suport extern d’assessors internacionals.