Què hi fa el virus de Chikungunya a Catalunya?

La malaltia de Chikungunya és una malaltia viral transmesa per mosquits que causa símptomes com ara febre, dolor en les articulacions, dolor muscular, mal de cap i sagnat del nas i les genives. La infecció també pot ser asimptomàtica. El virus de Chikungunya és present en algunes parts d’Àfrica, el sud-est d’Àsia i al subcontinent indi. En el període 2005-2006 s’han descrit brots de mida considerable localitzats a l’illa de La Reunió, Maurici, Mayotte i diversos estats de l’Índia, amb més d’un total de tres milions de casos reportats.

El 2006, es va infectar al voltant del 38% de la població de l’illa francesa de La Reunió. Sorprenentment, durant aquesta epidèmia, es van observar poques infeccions asimptomàtiques i una taxa de mortalitat relativament alta, molt probablement a causa de la manca d’immunitat prèvia de la població afectada. Això ha fet que augmenti l’alerta  davant al possible aparició de nous brots de CHIKV i altres malalties causades per arbovirus a Amèrica i Europa un cop detectada la presencia, en aquests territoris,  del mosquit tigre (Aedes albopictus) com a vector principal d’aquestes malalties.

La primera transmissió a Europa continental es va informar des del nord-est d’Itàlia, a l’agost de 2007. Cada any s’identifiquen casos importats en turistes de diversos països europeus. Un brot de Chikungunya a la regió del Carib es va informar de la part francesa de l’illa de Sant Martí, el 6 de desembre de 2013. Des de llavors, la transmissió autòctona de Chikungunya s’ha informat des de diverses illes del Carib i, recentment, per primera vegada des d’Amèrica del Sud (Guyana Francesa). Més recentment (Juny 2013), tres casos d’infecció amb el virus de Chikungunya s’han detectat a Catalunya en vuit persones que havien viatjat recentment als països del Carib, on la malaltia és endèmica.

mosquito_03_ TEM depicts numerous Chikungunya virus particles which are composed of a central dense core that is surrounded by a viral envelope.Each virion is approximately 50nm in diameter

Microscòpia electrònica de transmissió (TEM) de diverses partícules del virus de Chikungunya. Font: CDC

L’aparició d’una malaltia vírica transmesa per mosquits depèn (1) de la presència del vector i (2) de la introducció del virus al territori.

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és present a Catalunya des de l’any 2004 i, des de 2010 fins a 2013, fins a vuit casos d’aquesta malaltia a s’han detectat a Catalunya, sobretot en persones que havien viatjat a països on la malaltia és endèmica. Per tant, el risc d’aparició i transmissió i autòctona del virus de Chikungunya a Catalunya és una possibilitat real.  Un equip d’investigadors del CReSA participa al programa de vigilància i control de les malalties víriques transmeses per artròpodes. Es treballa  per detectar el virus Chikungunya en mosquits adults  coordinats per l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

D’altra banda, el CReSA participa en un projecte d’investigació per comprendre millor el paper potencial del mosquit tigre en la transmissió del virus de Chikungunya a Catalunya. Es tracta d’un projecte coordinat amb l’Institut de Salut Carlos III, finançat pel Fons d’Investigació Sanitària (FIS) del Ministeri.  L’objectiu principal d’aquest projecte és conèixer com les diferents condicions ambientals i la presencia del virus en els hostes afecten la competència vectorial (és a dir,  la capacitat del mosquit per transmetre la malaltia a les persones).

Aquests experiments amb mosquits tigre i el virus es duen a terme a les instal·lacions de Bioseguretat de nivell 3 del CReSA.  Els resultats obtinguts d’aquests assajos de competència vectorial seran útils per avaluar el risc de malalties transmeses per mosquits al territori i gestionar  estratègies per mitigar la transmissió d’arbovirus per mosquits.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Investigadora del Suprograma de Malalties exòtiques. IRTA-CReSA. nuria.busquets@irta.cat