Creen un sensor que identifica mosquits transmissors de malalties

L’empresa Irideon crea un dispositiu que es basa en una trampa que captura l’insecte, l’identifica de manera automàtica gràcies a un sensor òptic i tecnologia ‘cloud machine learning’ i envia les dades en temps real als tècnics especialistes en prevenció. La tecnologia es troba en una fase de prova pilot que ja ofereix una fiabilitat d’entre el 80 i el 90% i que identifica espècies de mosquit que poden transmetre malalties com el mosquit tigre. 

L’empresa catalana Irideon, especialitzada en serveis d’Internet de les Coses (IoT), ha creat un sensor intel·ligent que automatitza la identificació de mosquits transmissors de malalties per tal de facilitar el desplegament de mesures de prevenció. Per aquest projecte, Irideon ha comptat amb el suport d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del departament d’Empresa i Coneixement- com a líder a Catalunya de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) de la Comissió Europea.

Exemplar d'una trampa.

Exemplar d’una trampa.

 

El sistema desenvolupat per l’empresa catalana s’instal·la en una trampa que captura aquests insectes. Posteriorment, un sensor que utilitza una tècnica òptica analitza diferents paràmetres com la manera de volar del mosquit, la forma del seu cos o la seva velocitat per poder identificar-lo. “El nostre sensor és capaç de comptar els mosquits que cauen en una trampa, n’identifica l’espècie i si és mascle o femella i n’elabora una espècie d’empremta dactilar que s’envia en temps reals als tècnics especialistes a través de connexió GPRS o WiFi”, explica João Encarnação, Chief Business Officer de l’empresa. Totes aquestes dades recopilades s’analitzen mitjançant algoritmes de machine learning que ofereixen una fiabilitat d’entre el 80 i el 90%, sense necessitat que el tècnic especialista realitzi una visita presencial a les trampes i una anàlisi manual de cada mosquit capturat, segons explica la companyia.

L’empresa està desenvolupant la fase pilot del projecte en col·laboració amb diverses institucions, com el Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA) i l’Agència de Salut Pública de Barcelona, per prevenir la transmissió de malalties a través dels mosquits. D’acord amb Encarnação, Irideon actualment “té identificades les espècies de mosquits més perilloses, com és el cas del mosquit tigre, que pot transmetre malalties, com per exemple la causada pel virus Zika”. “El nostre dispositiu funciona com una biblioteca ‘cloud’ on es recopilen totes les dades que identifiquen aquestes espècies i estem treballant per millorar-lo i incorporar més espècies de mosquits presents a tot el món”, assegura. Aquesta informació pot ser útil a totes les institucions implicades en la prevenció i l’actuació davant d’epidèmies propagades per mosquits, com ara institucions de protecció de salut pública que elaboren mapes de risc de transmissió o hospitals, encarregats del tractament de persones infectades per un d’aquests insectes i de l’aplicació de protocols per evitar-ne la transmissió a altres ciutadans.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA). Programa de Sanitat Animal IRTA. marina.torres@irta.cat Tel. +34 93 467 40 40 Ext. 1788