Neix la primera xarxa europea dedicada a mosquits invasors i transmissors de malalties

El programa COST Action “Aedes Invasive Mosquitoes” (AIM) ha rebut quatre anys de finançament per desenvolupar sinèrgies entre científics i professionals de la salut pública per fer front als mosquits invasors del gènere Aedes que poden transmetre malalties com el Dengue, el Zika, la febre del West Nile virus i la ChikungunyaLa investigadora de l’IRTA-CReSA Núria Busquets és membre del Comitè de Gestió d’aquesta iniciativa, amb la participació de la investigadora de l’IRTA-CReSA Sandra Talavera i de Carles Aranda, entomòleg del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat i investigador associat de l’IRTA-CReSA.

La xarxa reuneix un equip científic provinent de 29 països diferents d’Europa, expert en entomologia, medicina, veterinària, epidemiologia i de la salut pública, per combatre la problemàtica sobre els mosquits transmissors de malalties presents a Europa. L’objectiu és crear un consens per millorar les intervencions de vigilància i control dins d’un marc estandarditzat, innovador i sostenible, aprofitant els enfocaments moderns com la ciència ciutadana i avaluant la relació cost-eficàcia dels mètodes tradicionals i dels innovadors.

Aedes aegypti. ECDC

Mosquit de la febre groga (Aedes aegypti). Font: ECDC

Aquest projecte AIM-COST se centra en les espècies de mosquit del gènere Aedes, en especial les exòtiques que han estat capaces d’adaptar-se als ambients europeus i que, a més, poden suposar un risc per a la salut pública per la seva capacitat de transmetre malalties i la ràpida capacitat de dispersió. Per exemple, el conegut mosquit tigre Aedes albopictus, ja establert per tota la costa del Mediterrani i totes les províncies costaneres de la Península Ibèrica; l’Aedes aegypti, present a Madeira i detectat puntualment a Fuerteventura el desembre de 2017; l’Aedes japonicus, present al centre d’Europa i detectat recentment a Astúries; i l’Aedes koreicus, present a Bèlgica i al nord d’Itàlia.

L’objectiu final és definir i refinar pautes personalitzades tant en l’àmbit local com nacional per a la vigilància, monitoratge i control d’aquests mosquits, col·laborant amb organitzacions internacionals com el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC), l’Organització Mundial de la Salut (EU-WHO), l’Associació Europea de Control de Mosquits (EMCA), l’Associació Europea de Ciència Ciutadana (ECSA) i la comunitat de salut pública. També hi participaran activament agències internacionals, funcionaris governamentals, agències locals de control de plagues i el més important, la ciutadania, per aconseguir el màxim impacte d’aquestes accions.

La primera conferència anual tindrà lloc el proper mes de febrer a Atenes on s’iniciarà l’avaluació de com harmonitzar les guies de control i vigilància existents i es presentaran les activitats dels diferents grups de treball, les missions científiques i els tallers de capacitació pel 2019.

Les European Cooperation in Science and Technology (COST) Actions són xarxes de ciència i tecnologia finançades per la UE que ofereixen eines de xarxa per desenvolupar i enfortir les capacitats de recerca i innovació a Europa.

Més informació:

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Comunicació Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA). Programa Sanitat Animal IRTA. marina.torres@irta.cat