Igualtat entre gèneres: és real?

Tot i que avui en dia les dones participen a les principals branques de la ciència i, de fet, molts dels millors científics són dones, una qüestió que encara no s’ha resolt és la de la igualtat entre gèneres.Encara que el percentatge de dones graduades en ciència ha augmentat en les últimes dècades, segueix havent-hi una disparitat persistent entre el nombre de dones doctorades i el de dones contractades com a professores d’universitat júnior. Aquesta diferència suggereix que el problema no es resoldrà per si sol només pel fet que més generacions de dones s’integrin en el món acadèmic si no que, al contrari, l’avenç de les dones en el món de la ciència acadèmica podria estar sent impedit de manera activa.

Un article recent de Moss Racusin et al va revelar que tant professors como professores consideraven menys competent, i amb menys vàlua de cara a una possible contractació, una estudiant que un estudiant amb resultats acadèmics idèntics, i també que li oferien un salari més baix i menys orientació en el desenvolupament professional. Aquests resultats suggereixen que és important abordar el subtil biaix de gènere existent ja que, a la pràctica real, es podria traduir en grans desavantatges en la manera de jutjar i tractar a estudiants de ciència del gènere femení. És un fet que la escassetat de dones en la ciència reflecteix el malbaratament d’una important oportunitat d’aprofitar al màxim les capacitats dels nostres millors científics potencials, ja siguin homes o dones.

Representation of women speakers/session Chairs at recent European and International Congresses of immunology. Data compiled by Catherine Saut´es-Fridman.

El 7 de setembre de 2012 es va celebrar el Women in Science Symposium (Simposi de dones en el món de la ciència) dins del congrés europeu d’inmunologia (ECI) de Glasgow (Escòcia), un acte de la European Federation of Immonological Societies (EFIS). El simposi el van presidir la Catedràtica Fiona Powrie FRS d’Oxford (Regne Unit), que l’any 2009 va ser la primera guanyadora del premi Ita Askonas que concedeix el European Journal of Immunology (EJI) del EFIS i que està dirigit a dones immunòlogues, i la Dra. Maria Montoya, de Barcelona (Espanya). La idea era obrir un debat basat en experiències professionals de dones científiques al voltant dels problemes a quals s’enfronten a l’hora de desenvolupar les seves carreres professionals a Europa.

En el debat obert es van apuntar diverses idees. Per començar, com ja s’ha comentat, els homes no perceben el repte de la igualtat de tracte de les dones en el món de la ciència com un problema d’ells, cosa que el públic va considerar un gran error. En segon lloc, el sentiment general va ser que homes i dones s’haurien de repartir per igual tant la feina dins i fora de la llar com la cura de la família. En tercer lloc, una orientació adequada és molt important per tenir èxit en el món de la ciència, en especial per a les dones en edat reproductiva. En quart lloc, les dones haurien d’evitar “imitar” l’actitud “agressiva” dels homes ja que aquesta actitud espanta la gent i malmet la imatge laboral de les dones.

Per acabar, les dones haurien d’incrementar la seva visibilitat en la comunitat (per exemple, assistint a conferències com l’ECI) i mostrar més seguretat a la feina. Es va apuntar que la igualtat entre gèneres és un tema candent que requereix reservar més temps i esforços per debatre’l en futures edicions de conferències internacionals. Encara més, tots els científics (homes i dones) haurien de pensar en què es pot fer per eliminar la disparitat entre gèneres en el nostre entorn i quines accions caldria implementar ja sigui a nivell local o internacional.

Contacte:
Dra. Maria  Montoya
Investigadora del CReSA
Correu electrònic: maria.montoya@cresa.uab.cat
Telèfon: +34 93 581 43 42
Fax: +34 93 581 44 90
Edifici CReSA. Campus UAB
08193 Bellaterra (Barcelona) Spain
 

Coneix més sobre l'autor d'aquest post: