L’INIA-CISA i l’IRTA-CReSA avancen en el projecte de recerca de prions finançat per la Fundació la Marató de TV3

L’investigador de l’INIA-CISA Juan Carlos Espinosa ha visitat el laboratori PRIOCAT de l’IRTA-CReSA per practicar la tècnica d’extracció de líquid cefaloraquidi de ratolins, en el marc del projecte de recerca de prions concedit per la Fundació la Marató de TV3 (201821-30-31-32), en la seva edició dedicada a les malalties infeccioses.

L’objectiu d’aquest projecte és avaluar el risc per a la salut pública dels prions atípics i emergents i millorar el diagnòstic i el pronòstic de les malalties priòniques en les persones. Per això, el projecte se centrarà a desenvolupar bioassaigs en models de ratolí transgènic que expressen la proteïna prió humana per determinar el potencial zoonòtic d’aquests prions i identificar biomarcadors analitzant fluids biològics com la sang i el líquid cefaloraquidi. En altres estudis previs ja s’ha demostrat que el líquid cefaloraquidi és un bon material per a l’establiment de nous biomarcadors per a aquestes malalties.

En concret, a aquests ratolins transgènics se’ls s’inocularan prions atípics de vaques i ovelles, i prions de la malaltia caquectizant crònica del cérvol o CWD (de l’anglès “Chronic Wasting Disease”). El CWD és una malaltia que afecta principalment a animals de la família dels cèrvids (cérvols, uapitís i rens). Els científics volen comprovar si els prions atípics de vaques i ovelles i de CWD poden representar algun perill per als humans, i si aquest perill augmenta quan aquests prions passen per animals domèstics com les ovelles o les vaques que s’utilitzen per al consum humà. Per a això, durant l’experiment, els ratolins transgènics s’inocularan amb prions atípics de vaques i ovelles, de CWD de cèrvids i també amb aquests prions passats prèviament per vaques i ovelles. D’aquesta manera, es podran determinar els canvis produïts a nivell d’estructura i de potencial zoonòtic durant la seva transmissió.

Els experiments d’aquest estudi es realitzaran al laboratori PRIOCAT, ubicat a les instal·lacions de la Unitat de Biocontenció de nivell de Bioseguretat 3 de l’IRTA-CReSA i a la Unitat de Biocontenció de l’INIA-CISA. Ambdós laboratoris conformen la Red de Laboratorios de Alta Seguridad Biológica (RLASB), una Infraestructura Científica i Técnica Singular d’Espanya (ICTS).

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Investigador del subprograma de malalties exòtiques. Laboratori PRIOCAT - SESC (Suport a Escorxadors) - Diagnòstic TBC. enric.vidal@irta.cat