La línia d’estudi de coronavirus emergents de l’IRTA-CReSA investiga la infecció de quatre lleons del zoo de Barcelona amb SARS-CoV-2

LleonsCovid1

La línia d’estudi de coronavirus emergents de l’IRTA-CReSA ha publicat un estudi a la revista Viruses on es descriu la infecció natural de 4 lleons amb SARS-CoV-2 al zoo de Barcelona. Diferents anàlisis han permès entendre com és la malaltia que aquest virus provoca als lleons i quin tipus de defenses generen en superar-la, a més d’identificar els seus cuidadors com a font principal de la infecció, els quals van transmetre el coronavirus als lleons.

Ara per ara, no hi ha evidències que els animals tinguin un paper rellevant en l’epidemiologia del SARS-CoV-2, el coronavirus que causa la COVID-19 en humans. Tot i això, hi ha diverses espècies animals que són susceptibles a la infecció d’aquest virus. A part d’algunes mascotes (gats, gossos, hàmsters daurats i fures) i animals de granja (visons), diferents espècies s’han infectat per SARS-CoV-2 en zoos (grans fèlids i primats).

Els lleons del Zoo de Barcelona són mostrejats pels seus cuidadors.

La infecció dels quatre lleons al zoo de Barcelona es va produir al novembre del 2020, durant el pic de la segona onada de l’actual pandèmia COVID-19. Els lleons i tres dels seus cuidadors van desenvolupar símptomes respiratoris i van resultar positius a la infecció per SARS-CoV-2. Es van agafar mostres dels lleons, els quals estaven prèviament entrenats per deixar-se mostrejar, i es va estudiar la infecció durant unes setmanes.

La primera setmana després d’infectar-se, els lleons van presentar signes respiratoris com esternuts, tos, descàrregues nasals i apatia lleu. Es va trobar material genètic del coronavirus continuadament en mostres nasals i femtes de tots els animals, que va durar fins dues setmanes després del diagnòstic inicial, i també es va corroborar la infecciositat del virus obtingut de mostres de nasals de 2 dels 4 lleons en etapes primerenques després del diagnòstic. Tots els animals van acabar superant la malaltia en menys de tres setmanes i van desenvolupar anticossos capaços de neutralitzar el coronavirus; tot i que el nivell aquests anticossos va anar disminuint al llarg del temps, encara es trobaven presents en tots els animals almenys al cap de quatre mesos després de la infecció.

Finalment, es van obtenir mostres nasals dels cuidadors dels lleons i es va confirmar que el virus infectant lleons era el mateix que el dels seus cuidadors mitjançant tècniques de seqüenciació massiva del material genètic. El coronavirus capaç de saltar d’humans a lleons pertanyia al llinatge B.1.177, essent el que circulava a Catalunya durant la segona onada de la pandèmia, i no va necessitar cap mutació específica per infectar aquesta espècie. La cronologia dels esdeveniments, la dinàmica d’infecció viral i els resultats de seqüenciació del material genètic del coronavirus donen suport una transmissió d’humans a lleons com a origen de la infecció.

Els animals susceptibles a la infecció cal que siguin protegits d’humans infectats per SARS-CoV-2. Els lleons van patir una malaltia lleu, però el període relativament llarg d’excreció de coronavirus trobat en aquests animals representa un risc per un possible manteniment del virus sota condicions favorables. Aquest risc és molt limitat en condicions de captivitat, però la probabilitat de tenir poblacions lliures d’animals susceptibles a la infecció podria implicar l’establiment de noves espècies salvatges actuant com a reservori natural de coronavirus.

L’estudi és fruit de la col·laboració de personal de zoos, centres de recerca, universitats i hospitals. En concret hi ha participat el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), el Zoo de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut de Recerca de la SIDA Irsicaixa), l’Istituto Zooprofilattico Sperimentale della Lombardia e dell’Emilia Romagna (IZLER).

Referència de l’article:

Fernández-Bellon, H.; Rodon, J.; Fernández-Bastit, L.; Almagro, V.; Padilla-Solé, P.; Lorca-Oró, C.; Valle, R.; Roca, N.; Grazioli, S.; Trogu, T.; Bensaid, A.; Carrillo, J.; Izquierdo-Useros, N.; Blanco, J.; Parera, M.; Noguera-Julián, M.; Clotet, B.; Moreno, A.; Segalés, J.; Vergara-Alert, J. Monitoring Natural SARS-CoV-2 Infection in Lions (Panthera leo) at the Barcelona Zoo: Viral Dynamics and Host Responses. Viruses 2021, 13, 1683. https://doi.org/10.3390/v13091683

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Jordi Rodon, PhD Student at the Zoonotic Coronaviruses Research group, at IRTA-CReSA