Matins d’innovació: recerca en ramaderia ecològica
El departament d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació (DARP) va organitzar el dia 20 de setembre de 2018 una jornada sobre ramaderia ecològica. El principal objectiu de la jornada era apropar el sector ramder ecològic als centres d’investigació de Catalunya.
Durant la primera part de la jornada, diferents investigadors van exposar els seus resultats més interessants per al sector, dins dels quals, la investigadora Florencia Correa Fiz de l’IRTA-CReSA va tenir l’oportunitat de presentar el Programa d’Animal Sanitat i els seus projectes relacionats amb ramaderia ecològicaa . Així mateix, les investigadores Emma Fàbregas del Programa de Benestar Animal (IRTA), i Núria Panella del Programa de Tecnologia Alimentària (IRTA) van presentar els projectes que es duen a terme en els dos programes respectius de l’IRTA.
En la segona part de la jornada, diferents representants del sector van poder expressar els seus interessos principals i les seves preocupacions sobre la necessitat d’informació i recerca en disset temes. Entre els organismes representats s’incorporen a la Unió de Pagesos, Joves agricultors i ramaders de Catalunya, FCAC, Associació de Productors de porcí ecològic, PORCAT, FAC, ARCC, Federació Frisona de Catalunya, Associació Catalana de Fabricans d’aliments compostos i FECOC. Per altra banda, representant al DARP estava Jaume Sió (Subdirector General de Transferència i Innovació Agroalimentària), Quim Xifra (Subdirector General de Ramaderia, Generalitat de Catalunya) i Neus Ferrete (Subdirector General d’Agricultura, Generalitat de Catalunya).
En una jornada molt productiva es van posar sobre la taula diferents temes d’interès, dins dels quals destaquen:
- Tuberculosi i fauna salvatge
- Bioseguretat en ramaderia ecològica
- Millora de la transferència de les experiències del nord d’Europa en ramaderia ecològica
- Eficiència econòmica de les explotacions
- Benestar animal i les seves certificacions.
- Controlar fraus en productes ecològics
- Producció de pinsos ecològics
- Falta d’assessors
- Exceso de burocracia
El representant d’APPECAT (Associació de productors de porcí ecològic de Catalunya) ha assenyalat alguns problemes en concret.
- Diarres post-deslletament
- Anàlisi de la microbiota intestinal
- Mamitis i síndrome mastitis, la metritis i l’agalactia (MMA). Possibilitat de millora de l’alimentació de les truges per evitar aquests problemes.
- Protocols de neteja i desinfecció adaptades.
- Adaptació de les instal·lacions.
Ha estat una jornada molt productiva en què s’han aconseguit establir col·laboracions i s’ha aconseguit acostar a dos col·lectius que necessiten estar cada vegada més comunicats: ramaders i investigadors.