Campanya per evitar la Pesta Porcina Africana (PPA)
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació engega una campanya informativa dirigida a tota la societat amb l’objectiu d’evitar l’arribada de la Pesta Porcina Africana (PPA) a Catalunya i detectar-la el més aviat possible si hi ha algun cas sospitós.
La Pesta Porcina Africana és una malaltia contagiosa provocada per un virus que afecta porcs domèstics i senglars, i no afecta a les persones. Les paparres del gènere Ornitodorus (Ornitodorus moubata a l’Àfrica i Ornitodorus erraticus a la Península Ibèrica) són vectors del virus on, a més, també pot multiplicar-s’hi. Aquesta malaltia no es transmet als humans però les conseqüències podrien ser molt greus al sector porcí i també per al medi ambient, ja que els nivells de mortalitat són propers al 100%.
La preocupació és urgent ja que entre setembre i octubre s’han reportat més de 100 porcs senglars morts o sacrificats a Bèlgica, els quals tenien el virus. De fet, han estat detectats en una zona molt propera de la frontera amb França i Luxemburg, i el risc que arribi a la Península és elevat a causa del transport d’animals vius i l’intercanvi de menjar (sobretot embotits) i les restes que queden a l’abast dels senglars en ambients urbans i periurbans.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació posa a disposició dos pòsters i un tríptic per tal d’informar a tota la ciutadania, especialment en punts estratègics com les entrades a espais naturals, boscos o àrees de caça. Les recomanacions bàsiques són:
- Si algú troba un senglar mort al bosc no tocar-lo en cap moment i avisar als Agents Rurals.
- Evitar deixar restes de carn o embotits a l’abast dels senglars.
- Si has tocat un senglar mort cal netejar bé les mans i tota la roba.
Descarregar el material informatiu
Consulteu les Preguntes freqüents sobre la Pesta Porcina Africana, elaborat per l’experta Lilliane Ganges, investigadora de l’IRTA-CReSA