Aprovada la xarxa REARBOVIR per fer front a les malalties víriques transmeses per insectes

L’IRTA-CReSA forma part d’una nova xarxa, aprovada el passat 1-07-2017, liderada per l’Instituto de Quimica Médica (IQM) del CSIC i amb la participació de la Universidad de Alcalà,  la Universitat Pompeu Fabra, i l’ISGLOBAL. La Dr. Núria Busquets, del Subrograma de Malalties Exòtiques és la responsable del CReSA d’aquesta iniciativa finançada pel Ministerio de Economia, Industria y Competitividad en la convocatòria de Xarxes d’excel·lència (SAF 2016-81856-REDT). La reunió inicial del projecte tindrà lloc a Barcelona el proper Novembre.

L’aparició de nous virus i / o la reaparició d’altres ja coneguts i en ràpida expansió representa una seriosa amenaça a la salut mundial i un repte difícil per al desenvolupament de noves teràpies antivirals. Un grup particularment alarmant de malalties virals (re) emergents el constitueixen les transmeses per artròpodes (insectes), també anomenades malalties arbovirals. Els arbovirus engloben virus com dengue, chikungunya o Zika.

L’expansió dels vectors transmissors és especialment rellevant com és el cas del mosquit tigre, una espècie invasiva molt present a la costa mediterrània espanyola. Per tant, hi ha un risc d’introducció d’aquestes malalties en el nostre medi, com ha passat en altres països europeus recentment. Actualment no existeix tractament antiviral ni vacuna eficaç enfront d’elles. A més, el nostre coneixement sobre la biologia molecular dels arbovirus i les dianes potencials per a la intervenció antiviral és molt limitat. Per això el principal objectiu de REARBOVIR és crear una xarxa d’investigadors que abastin de la química a la biologia, que combinin l’experiència i el coneixement tècnic sobre identificació de dianes, validació de les mateixes i disseny i desenvolupament de nous fàrmacs amb potencial terapèutic front a malalties arbovirals. La xarxa inclou grups de química mèdica, modelat molecular, biologia i virologia molecular, experts en models animals i vectors, i en diagnòstic de laboratori de pacients infectats, i persegueix la valorització de resultats mitjançant un abordatge global i integrador del problema.

Larva A.albopictus. Foto IZSUM

Els objectius particulars de REARBOVIR són:

  • Coordinar l’intercanvi de resultats i hipòtesis de treball entre els participants
  • Promoure l’intercanvi d’estudiants i facilitar l’accés a les eines i infraestructures disponibles en els grups participants
  • Obre el camp a altres investigadors
  • Participar en iniciatives de major envergadura a nivell internacional

Al IRTA-CReSA, gràcies a disposar d’una unitat de biocontenció de nivell 3  (inclosa a la RELASB, que és una ICTS: infraestructura cientifico-tècnica singular) podem treballar amb aquests virus tant en l’hoste invertebrat: el mosquit com en els hostes mamífers. Utilitzem per exemple un model de ratolí transgènic que és susceptible a la infecció  per el virus de Chickungunya.

Foto de portada: CDC

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Investigadora Principal de la línia de Recerca en Arbovirosis del Programa de Sanitat animal de l'IRTA. Desenvolupa la seva recerca a l'IRTA-CReSA.