Comentaris viruslents (44): Postgrau en Bioseguretat, es fa camí en caminar

La setmana passada acabà el curs de PostGrau ESTRATEGIAS EN BIOSEGURIDAD Y BIOCONTENCIÓN, impartit en castellà, coordinat acadèmicament pel Dr. Antonio Villaverde i organitzat per la Facultat de Biociències i Facultat de Veterinària, amb el suport de la Oficina de Medi Ambient de la UAB i de la Asociación Española de Bioseguridad (AEBioS).

Amb una durada de 35 hores presencials, entre el 15 i el 19 d’octubre, dotze alumnes de procedències diverses reberen una formació exhaustiva en temàtiques de bioseguretat i biocontenció.

Dintre del grup de prop d’una vintena de professors, participaren per part de IRTA-CReSA, Xavier Abad, com a Cap de la Unitat de Biocontenció; Merche Mora, coordinadora tècnica de laboratoris, i  Mariano Domingo, primer Director de CReSA (1999-2012) i professor investigador de la UAB adscrit a CReSA. La multi-disciplinaritat del curs es fa evident quan dintre dels docents troben des d’un cap de la Unitat NBQ (Policia Mossos d’Esquadra) i especialista TEDAX, Roberto Alvarez, fins a en Antoni Trilla. Dr. Medicina. Cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia. Hospital Clínic; Research Professor -ISGlobal

Per mes detalls es pot anar a la pàgina web del curs, que tindrà òbviament nova edició l’any 2019, però en breu els continguts més rellevants foren, entre altres: evolució històrica, definicions i àmbit d’aplicació de la Bioseguretat amb normes i guies internacionals de referència i explicació més detallada del acord CWA 15793:2011 que ha donat lloc a la norma UNE CWA 15793:2013 sobre gestió del risc biològic; classificació dels agents biològics (humans, animals i plantes) en grups de risc i elaboració de fitxes tècniques de patògens; fonts i factors del risc biològic; avaluació del risc biològic i control del mateix fent servir els elements de la jerarquia del control del risc i les bones pràctiques microbiològiques amb un ús segur dels equips i una selecció, i ús adequat, dels equips de protecció individual i la roba de treball; infeccions adquirides al laboratori; procés de notificació administrativa d’instal·lacions o activitats amb organismes modificats genèticament (OMG); estratègies de contenció en recerca en teràpia gènica (receptors i vectors) i característiques dels principals vectores virals (adenovirus, retrovirus, lentivirus, AAV, baculovirus), i finalment, infeccions relacionades amb l’assistència sanitària; disseny i operació de dispositius d’aïllament d’alt nivell.

A banda, continguts lligats a biocontenció foren: disseny d’alta contenció i els seus elements constructius, validació d’operatives i manteniment, sistemes redundants i respostes d’emergència; disseny d’instal·lacions confinades pel treball amb fitopatògens i plantes transgèniques al laboratori i alliberament voluntari; el flux laminar i la filtració HEPA, tipus i funcionament de les cabines de seguretat biològica; principis i mètodes de neteja, desinfecció, esterilització i la seva validació; gestió dels residus biològics (aire, sòlids biocontaminats i efluents); normativa de transport de material biològic i criteris per una correcta classificació d’aquest materials; gestió de emergències biològiques i investigació d’accidents i programa de formació/informació; bioprotecció, ús dual, vigilància i control de accessos a persones i materials biològics i gestió de crisis.

Us de EPIs (equips de protecció individual) al NBS3 de l’IRTA-CReSA.

A més hi hagueren unes sessions practiques que consistien, entre altres, en la Col·locació i extracció segura d’equips de protecció individual, o de les Bones pràctiques en l’ús de la cabina de seguretat biològica.

El Postgrau es complementà també amb dues visites a instal·lacions de contenció, una vegetal, el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) i l’altre animal, el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA). En aquest darrer pogueren veure i integrar bona part dels coneixements adquirits perquè la visita, intensiva, de més de 4 hores, repassà els processos de trencament controlat de la biocontenció (a traves d’equips barrera), els protocols d’entrada i sortida de personal, la disposició dels espais, el concepte de box experimental, els sistemes d’impulsió i extracció, les caixes de filtració absoluta (HEPA) de l’aire, el sistema de descontaminació per peròxid vaporitzat, l’eliminació de residus animals mitjançant incineració o digestió alcalina, i el tractament del efluents. Una visita sempre molt ben valorada pels alumnes…veurem aquest any.

Perquè arribar és una cosa, però mantenir-se és una altra història.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Cap de la Unitat de Biocontenció IRTA-CReSA. comentarisviruslents.org xavier.abad@irta.cat 

One Response to Comentaris viruslents (44): Postgrau en Bioseguretat, es fa camí en caminar

  1. Wxsfosui says:

    “The Belgian said of the Dutchman:?Van Gaal told me: you dont have to leave, but you wont be 1st, 2nd or 3rd choice.”Getty Images4Everton are in talks with Liverpool council that could lead to a?new stadiumReceipt of .”Bournemouth inflicted Hulls joint-heaviest defeat in Premier League history in October, winning 6-1 at the Vitality Stadium.”
    [url=http://airmaxhomme.soldes9.fr/Femme-Nike-Air-Max-90-Noir-Orange-Rose-Nike-Air-Max-90-Femme-EN10833.html]nike air max 90 femme[/url]
    [url=http://www.esnkshop.top/D-nike-bubble]nike bubble[/url]

    “see what is behind door No 23deal me inArsenal, Chelsea, Manchester United and ALL Premier League cl.””t in the bank11Mikael Silvestre was let go by Manchester United for a reasonBut like every veteran?manager, Wenger’s track record also includes a fair few speed bumps (anybody remember David Grondin).”
    “And it’s Alexis Sanchez who finishes off a lightning move from Arsenal, arriving at the back p.”

    [url=http://www.forpetsakenu.com/D-skechers-walking-shoes-womens]skechers walking shoes womens[/url]