La investigadora Flor Correa participa en el festival Pint of Science

És la primera vegada que l’IRTA-CReSA participa en aquest esdeveniment de divulgació científica. El dimecres 22 de maig la investigadora de l’IRTA-CReSA Flor Correa va explicar al públic de la Cafeteria La Pau de Barcelona què és i quina importància tenen els microorganismes en els humans i en els animals, amb el títol de la xerrada “El poder de la diversitat (microbiana)”.

La microbiota es el conjunto de microrganismos que coexisten en distintos sitios del cuerpo sin dañar al hospedador, capaces de aportar funciones necesarias para la vida. Pero, ¿qué pasa cuando las comunidades de microbianas se ven modificadas? ¿Cómo afecta la composición de la microbiota a la susceptibilidad a enfermedades? Estas fueron algunas de las preguntas que intentaba resolver el pasado miércoles 22 de mayo en un entorno poco habitual para la ciencia: el bar.

Flor explicó que en el laboratorio han comprobado que la diversidad de géneros bacterianos es diferente en animales sanos en comparación con animales con patologías respiratorias. En general, han observado que cuanto mayor es la diversidad de microorganismos que habitan en la tracto respiratorio superior de los lechones, más saludable es el animal. Estos resultados son de gran relevancia, ya que este animal, además de tener un alto interés desde el punto de vista económico, es capaz de contraer enfermedades y transmitirlas a humanos. Por lo tanto, los resultados obtenidos son de gran interés también para la salud humana.

Foto: Xavier Pontí

Foto: Xavier Pontí

El públic, de diferents edats, es va mostrar constantment atent, interessat i amb moltes preguntes. Per la Flor, “sentir que pots ajudar a la gent a entendre i resoldre dubtes de manera directa, amena i amb exemples molt fàcils d’entendre va ser una experiència única”. De fet, per als professionals de la ciència és bastant comú tenir la impressió de treballar amb temes complicats i difícils d’entendre”. Això fa que costi encara més arribar a la gent del carrer i que d’alguna manera s’interessi per la nostra tasca”.

Aquesta era la primera vegada que la investigadora de l’IRTA-CReSA participava en aquest esdeveniment i segons ella, “va ser una de les millors xerrades que he fet a la meva vida, especialment perquè vaig poder veure de ben a prop l’interès d’aquelles persones amb preguntes molt encertades i curioses”. Sens dubte, activitats com la de Pint of Science, que porta fent-se des de fa uns anys, ajuden a canviar la visió dels que es dediquen a la investigació i entendre la utilitat social de la ciència. “Si la ciència no es converteix en coneixement per a la societat perd el sentit. De fet, -afegeix la Flor- una part fonamental de la ciència és conèixer les inquietuds que té la gent per seguir treballant”.

La investigadora participa en diversos projectes que tracten l’estudi de la microbiota del porc des de diferents punts de vista: “Papel de la microbiota respiratoria en la prevención de las enfermedades causadas por los colonizadores precoces del tracto respiratorio superior del cerdo” (MINECO, AGL2016-77361-R); “Global Prevention of Streptococcus Suis (PIGSS)” i “Estrategias de protección frente a la peste porcina africana: de la investigación básica al prototipo vacunal” (MINECO, AGL2016-78160-C2-1-R).

Foto: Xavier Ponti

Foto: Xavier Ponti

El festival Pint of Science té com a objectiu oferir xerrades interessants, divertides, importants, sobre les últimes investigacions científiques, en un format accessible al públic. Tot això en bars o cafeteries. Els organitzadors el defineixen com una plataforma que permeti a la gent discutir la investigació amb les persones que la duen a terme. Es tracta d’una organització sense ànim de lucre, dirigida per voluntaris, i que va ser creada per una comunitat d’investigadors de postgrau i postdoctorals en 2012. El festival se celebra anualment durant tres dies simultàniament en bars de tot el món.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Investigadora del Programa de Sanitat Animal. IRTA-CReSA. flor.correa@irta.cat