Les cabres, reservori domèstic de tuberculosi bovina

Es creu que les cabres tenen un paper important en l’epidemiologia de la tuberculosi bovina, però hi ha poques proves de camp de la transmissió dels micobacteris de les cabres al bestiar boví. Des del CReSA i en col·laboració amb el Departament d’Agricultura , Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya (DAAM) s’ha realitzat una investigació epidemiològica d’un brot de tuberculosi bovina a un ramat de bestiar boví lleter, en què es va identificar un ramat de cabres veí com la font més probable d’infecció.

Al febrer de 2006, les proves de sanejament de tuberculosi d’un ramat de bestiar boví lleter a Catalunya va revelar que 19 de 58 animals eren positius. A causa d’una infecció tan generalitzada, es va realitzar un buit sanitari a l’abril de 2006. La granja va reprendre la seva activitat el juliol de 2006 després de la repoblació amb bestiar procedent de ramats lliures de tuberculosi. Al juny de 2009, a les proves de seguiment, 2 animals de 39 van ser detectats com a positius. A través de tècniques moleculars es va descobrir que es tractava de la mateixa soca del brot de 2006 pel que es va iniciar una investigació epidemiològica.

Es van descartar les possibles causes d’infecció més comuns:

  • Recirculació de la infecció anterior
  • Compra dels animals infectats
  • Contacte amb bovins o altres espècies domèstiques
  • Contacte amb animals silvestres

No existien ramats bovins en les proximitats de l’explotació afectada, però si un ramat de cabres que estava només a 100 metres de distància. Les proves van revelar que 202 de les 254 cabres eren positives a tuberculosi. A més, la soca de micobacteri era la mateixa que s’havia aïllat a la granja de boví. El mecanisme de transmissió entre les cabres i la granja de boví lleter no es va poder determinar de forma precisa. Es creu que el drenatge d’aigües residuals de la granja de cabres, segons va informar el propietari de la granja a les autoritats, podria ser l’explicació més probable.

En les etapes finals de la campanya d’eradicació de tuberculosi, el paper de les cabres en l’epidemiologia de la tuberculosi bovina mereix una atenció especial.

L’estudi s’ha publicat a la revista Veterinary Record.

Pneumònia granulomatosa per tuberculosi en un pulmó de cabra.

Pneumònia granulomatosa per tuberculosis en un pulmó de cabra.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA). Programa de Sanitat Animal IRTA. marina.torres@irta.cat Tel. +34 93 467 40 40 Ext. 1788